Film - The Hunger Games

I går kveld hadde jeg egentlig ikke planer om å gjøre noe som helst. Når man har vært syk og ute av stand til å gjøre særlig mye i lengre tid, så mister man på en måte evnen til å planlegge ting. Men i går kveld ville skjebnen det slik at det ble spontan kinotur sammen med to gode venner av meg, Hilde og Anja. Vi skulle se en film vi hadde hørt mye bra om , The Hunger Games. Filmen startet såpass sent som 21.15, og vi var av diverse grunner allerede ganske overtrøtte, så det var tre lattermilde unge kvinner som slo seg ned med popcorn og digg i Magnus Barfot kino for å få med seg to og en halv times blodig kamp på liv og død. Filmen er basert på første bok i en triologi skrevet av Suzanne Collins. Jeg har ikke lest bøkene, men vil sikkert lese dem i fremtiden.

I The Hunger Games følger vi ungjenta Katniss Everdeen, som lever i fremtidens Nord-Amerika. USAs forente stater er oppløst og området er omdøpt til Panem. Navnet kommer fra det latinske "Panem et Circenses," som betyr "Brød og Sirkus". Noe som vel oppsummeres filmes tema på en ganske bra måte...

Panem er delt inn i tolv distrikter, og hvert år sender hvert at disse en gutt og ei jente til den nasjonale konkurransen "The Hunger Games". Spillet er et slags realityshow â la Farmen eller 71 Grader Nord, med en grusom twist; alle dreper alle, og den som står igjen til sist, overlever (og vinner). Naturlig nok er ingen spesielt lystne på å delta, i hvertfall ikke i Katniss' hjemdistrikt, det fattige 12th District, som på de fleste måter er underlegne de langt rikere distriktene høyere oppe i tallrekka. Derfor holdes det loddtrekning om hvem som blir de uheldige, og de som velger å legge navnet sitt i bollen mer en én gang får ekstra matrasjoner av myndighetene.


Willow Shields (Prim) og Jennifer Lawrence (Katniss).

Når Katniss' lillesøster Prim blir trukket ut og skal sendes av gårde, melder Katniss seg frivillig til å ta søsterens plass for å redde livet hennes. Hun blir sendt til hovedstaden sammen med Peeta, en tidligere klassekamerat. Her starter treningen som skal forberede dem på det grusomme som må komme...

The Hunger Games er en sterk film. Ungdommer som løper for livet og blir drept en etter en i en skog der man aldri vet hvilke farer som lurer mellom trærne, assosieres nok av de fleste norske seere med det fryktelige som rammet landet vårt 22.juli. Og det er der jeg stusser litt, for hvordan kan en nasjon lage underholdning av at dens unge borgere blir utsatt for noe så fælt? Det virker bare ikke logisk. I filmen forklares det at man arrangerer dødslekene for å minnes en krig som fant sted for mange år siden. I tilegg er det som vanlig noen som tjener gode penger på grusomheten. Likevel, jeg kjøper det ikke helt. Ville ikke fornuftige, voksne mennesker protestert? Hvorfor sitter alle tilbakelent og nyter synet av unge mennesker som gjennomgår et psykisk og fysisk helvete på jord?

Til tross for logiske brister synes jeg dette er en meget severdig film. Det tegnes et interessant og skremmende bilde av en fremtidens verden som jeg håper aldri vil oppstå. Selv om det blir en del drap, får vi så og si aldri se noen groteske detaljer, dette synes jeg er helt greit. Det er stemningen og handlingene som skal gjøre oss opprørt, ikke blod og gørr. Kamera brukes på en del interessante måter, i stressede situasjoner blir det mye nærbilder mens det klippes raskt og bildet "rister" som om fotografen løper i ulendt terreng. Dette ble litt ubehagelig for oss som satt på første rad, nær lerretet, og vi måtte lukke øynene for ikke å få vondt i hodet. Kanskje fungerer dette bedre på en tv-skjem enn på et digert lerret få meter fra ansiktet.

Skuespillerne er jevnt over imponerende. Unge Jennifer Lawrence er god i rollen som Katniss. Hun tegner et sårt og troverdig bilde av den sammensatte hovedkarakteren, og jeg tipper vi får se mer til denne skuespillerinnen i fremtiden. De andre ungdommene i filmen er helt OK, men ikke noe mer. Den mer "modne garde" gjør deimot en kjempejobb. En av mine personlige favorittskuespillere, Stanley Tucci, dukker opp i rollen som talkshowverten Caesar, som intervjuer de unge deltakerne før de skal ut i kamp, og som kommenterer konkurransen underveis. Med knallblått hår, spraybrun hud og et blendahvitt smil sjarmerer han både Panems innbyggere og oss.


Caesar (Stanley Tucci) og Peeta (Josh Hutcherson).

Woody Harrelson spiller Haymitch, en tidligere Hunger Games-vinner som får i oppdrag å trene Katniss og Peeta. Harrelson fremstår med en gang som litt malplassert i en film som dette, men man forstår fort at han skjuler en god del under overflaten... Ellers gjør også andre kjente skuespillere, som Elizabeth Banks , Donald Sutherland og Lenny Kravitz, sterke roller som arrangører av konkurransen.

Det sies at det etter hvert vil komme to oppfølgere til denne filmen, basert på de andre to bøkene i serien. Jeg håper dette stemmer, for jeg vil gjerne se mer til dette litt dystre, merkelige fremtidssamfunnet. The Hunger Games er en film jeg absolutt anbefaler andre å se.

Terningkast 5.


 

11 kommentarer

charl0tte94

15.05.2012 kl.13:14

Kjempe kjempe fin blogg! :)

Blir glad for en kommentar tilbake på min blogg! :)

Nekii

15.05.2012 kl.13:14

Går den enda? så den for to måntder siden, love it <3

angelundercover

15.05.2012 kl.13:21

Nekii: Jepp, den går et par dager til her i Bergen, måtte skynde meg å se før den gikk ut;)

angelundercover

15.05.2012 kl.13:22

charl0tte94: Takk for det. Titter innom, jeg, :)

15.05.2012 kl.13:24

Så den i dag jeg! Digger den, men du BURDE lese bøkene, de er enda bedre :D

Lene Jeanette Taralrud

15.05.2012 kl.13:27

wow, du er kjempeflink til å skrive filmanmeldelse =), skrive flere?

angelundercover

15.05.2012 kl.13:41

Lene Jeanette Taralrud: Takk for det, ja, det er planen, synes det er gøy å skrive sånt ;)

angelundercover

15.05.2012 kl.13:51

Anonym: Ja, har lyst til det, men ikke før jeg har lagt filmen litt bak meg, tror jeg.

Maria Reiersøl

15.05.2012 kl.14:16

Ja, det blir to eller tre filmer til! :) Den neste filmen kommer i november 2013.

Har lest alle tre bøkene, og de er virkelig å anbefale!

Marie

15.05.2012 kl.14:21

Digger den filmen!<3 Har lest alle bøkene.

Mona Isabella (Misab)

15.05.2012 kl.15:00

elsker den filmen. beste på lenge <3

Skriv en ny kommentar

angelundercover

angelundercover

23, Bergen

Hei og velkommen til AngelUndercover.blogg.no. Dette er en blogg om det å være meg, Ane, 23 år og student i Bergen. Dette er på sett og vis også en kulturblogg, da jeg er opptatt av å få med meg en del av kulturlivet rundt meg her i byen. For mer info om meg og tanken bak AngelUndercover, se første post.

Kategorier

Arkiv

hits