Gratisprogrammene du bør skaffe deg!

Som største datanørd i jentegjengen og familien, får jeg ofte spørsmål fra andre om hvordan man løser ditt eller datt. Ofte kan et gratis program som kan lastes ned eller brukes i webleseren svaret. Derfor har jeg i dag tenkt å vie bloggen til å anbefale noen gratisprogrammer som jeg selv bruker, som kan være nyttige å ha på pcen.

Nettleser

La oss begynne med det grunnleggende, webleser, browser eller nettleser. På de fleste pcer er Internet Explorer installert når man kjøper den, og så holder man seg til den for enkelhets skyld. Mange liker ikke denne webleseren så godt, de synes den blir for treg og for vanskelig å jobbe med. Godt at det da finnes alternativer. Selv bruker jeg Firefox, som kan lastes ned her. Denne er lett å bruke, du legger kjapt til en fin bakgrunn og masse bokmerker, og den er stabil og grei. Andre alternativer er Googles Chrome, som jeg også bruker av og til, Safari, Opera, og SeaMonkey. Prøv deg frem og se hvilken du liker best :-)


Mye å velge i.

 

Skal man bruke nettet bør man også ha antivirusprogram, for å beskytte pcen mot trusler som lurer. Jeg bruker AVG Antivirus. Den er selvfølgelig gratis, enkel å bruke og oppdateres ofte. Kan lastes ned her. Du kan også bruke et program som heter Avira.

Viktig å beskytte seg ;)

Underholdning

Mange ønsker å kunne brenne DVDer for å ha en ekstra hvis den du kjøpte skulle bli ødelagt, eller for å gi til en venn. Det første er lov i Norge, det andre ikke. Så lenge det finnes et lovlig bruksområde for programvaren ser ikke jeg problemet med å bruke og anbefale den. Man kan tross alt kjøpe biler i Norge selv om noen velger å bruke dem til å kjøre fortere enn fartsgrensen, hvis du skjønner hva jeg mener. Til DVDene mine bruker jeg et program som heter IMGBurn. Det er lett å forstå, og jobber raskt. Du kan lagre DVD-ene som filer på pcen, og brenne dem ut. Kan lastes ned her.

Av og til filmer man gjerne noe selv som man ønsker å brenne på en DVD, det være seg konfirmasjoner, bryllup eller bare en fin dag ute på tur. Til dette formålet bruker jeg et program som heter AVStoDVD. Kan lastes ned her. Jeg liker dette programmet fordi det tar mange ulike formater, og lar deg lage fine DVD-menyer.

Så var det det med nedlastning, da. Som med DVD-brenningsprogrammer, så kan man med nedlastningsprogrammer velge å bryte loven med å bruke dem til å spre kopibeskyttet materiale, eller man kan bruke dem på lovlig vis. Jeg bruker BitTorrent. Med dette programmet kan man laste ned torrents fra servere over hele verden, bare søk etter det du er ute etter, og legg til ordet "torrent" i søket. Trykk på "Download" og så fikser BitTorrent resten. Lastes ned her.


Gøy med film på pcen.

 

Et program som bør finnes på enhver pc er VLC Media Player. Den spiller av så og si alt som finnes av musikk og video, og legger også til undertekster på en enkel måte. Et godt gratisalternativ til Windows Media Player. Lastes ned her.

Du har sikkert hørt om Spotify, men vet kanskje ikke hva det er for noe. Spotify er et program som lar deg streame masse forskjellig musikk, uten at du trenger å laste ned lydfilene. Litt som Youtube, bare med musikk istedet for film. Kjempegreit hvis du vil spille av musikk på fest og ikke har en stor cd-samling. Du kan lage spillelister, og du kan legge til lydfiler du har på pcen fra før. Programmet lar deg spille av musikken gratis inntill en viss grense, vil du spille mer må du tegne abonnement. Er du som meg, som ikke hører på musikk så veldig ofte, holder gratisversjonen i massevis! Det eneste som er litt irriterende ved programmet er reklamen som spilles av nå og da, men artistene skal jo ha sin betaling, de også. Spotify kan lastes ned her.
Skal du drive med bilderedigering, er Gimp kjent som et godt alternativ til dyre Photoshop. Gimp er gratis, men tidligere har mange klaget over at det er komplisert og vanskelig å lære. Den nyeste versjonen fikser dette, og Gimp blir lekende lett. Bare husk å krysse av på "Single Window Mode", så blir oppsettet brukervennlig og greit. Gimp kan lastes ned her.

Vil du heller bruke et bilderedigeringsprogram direkte i webleseren, kan jeg anbefale Pixlr.com. Kjempelett å lære, og gir flotte resultater, og det uten at du trenger å laste ned noe som helst! Et supert alternativ til Picnic, som nå desverre er borte for godt. Finnes her.

Annet

CloseAll er et praktisk program som holder det navnet lover - det lukker alle åpne vinduer med et klikk, kjempepraktisk! Du kan sette et lite ikon nede ved Startknappen, så er den alltid tilgjengelig og lukker alt i en fei. Lastes ned her.


Lukk alt med ett klikk!

 

Er det noe mer du ønsker at pcen skal kunne, bare spør, kanskje jeg har glemt noe her. Har du tips til flere gode gratisprogrammer som bør være med på lista, legg igjen en kommentar.

 

 

2 kommentarer

CelNor

19.05.2012 kl.15:14

Fine tips :)

angelundercover

19.05.2012 kl.15:22

CelNor: takk :-)

Skriv en ny kommentar

angelundercover

angelundercover

23, Bergen

Hei og velkommen til AngelUndercover.blogg.no. Dette er en blogg om det å være meg, Ane, 23 år og student i Bergen. Dette er på sett og vis også en kulturblogg, da jeg er opptatt av å få med meg en del av kulturlivet rundt meg her i byen. For mer info om meg og tanken bak AngelUndercover, se første post.

Kategorier

Arkiv

hits